Centrul medical dr.PAVELIU - consultatii de endocrinologie si diabet
  arcul de triumf gri inchis gri deschis
element de decor
Main Menu
Home
Servicii
Cercetare internationala
Intrebari frecvente
Programari
Contact
Sorin Paveliu
 
element de decor bun venit
element de decor  
fraga paveliu
Home
03. Simptomele menopauzei PDF Print E-mail
Written by Fraga Paveliu   
Friday, 04 August 2006

La menopauza doua simptome domina tabloul clinic: modificarile ciclului menstrual si manifestarile vasomotorii.

Modificarile ciclului menstrual

In premenopauza ciclurile menstruale devin neregulate (alternanta intre cicluri normale si cicluri scurte sau lungi, marirea intervalelor dintre cicluri) si adesea se insotesc de sangerari menstruale mai frecvente sau mai abundente. Fertilitatea scade simtitor. Fluxul menstrual diminua treptat (rareori brusc). Diminuarea functiei ovariene are loc progresiv. Amenoreea cu durata de 6 luni pana la 1 an defineste trecerea la menopauza. Daca dupa 1 an survine sangerarea, atunci este vorba despre o afectiune organica.
Amenoreea poate fi declarata ca fiind instalata definitiv in conditiile in care testul la progestative este negativ timp de 3 luni consecutiv.
Daca nu apare hemoragia de privatie, dupa tratament cu progestative timp de 10 zile pe luna, 3 luni consecutiv, se poate confirma hipoestrogenemia si deci menopauza.
Daca ciclul menstrual revine, tratamentul cu progestative trebuie continuat pana la instalarea menopauzei; astfel, vor fi diminuate simptomele suparatoare asociate instalarii menopauzei.

Bufeurile de caldura

Bufeurile sunt resimtite ca "valuri de caldura" care incep cu o senzatie de presiune la nivelul capului urmata de senzatie de caldura la nivelul toracelui, gatului si capului ce se intinde "in panza" in intregul organism, cu aparitia de transpiratii abundente, precum si o discreta crestere a frecventei pulsului, fara cresteri ale tensiunii arteriale; episoadele de bufeuri dureaza 10-20 de minute.
Bufeurile se pot intinde pe o perioada de 1-5 ani (1 an la aproximativ 20% din femei; pana la 5 ani la aproximativ 50%).
Bufeurile sunt prezente in procent de 60-75% la femeile aflate la menopauza si 95-100% in cazul instalarii unei menopauze chirurgicale; 50% din aceste simptome apar in perimenopauza. Intensitatea simptomatologiei este variabila, de la roseata la nivelul fetei pana la tulburari vasomotorii. Roseata la nivelul toracelui este insotita de transpiratii abundente. Frecventa lor este variabila de la o pacienta la alta, putand fi ocazionale pana la cotidiene sau nocturne. Cele nocturne trezesc femeia din somn si o determina sa isi schimbe camasa de noapte datorita transpiratiilor abundente. Bufeurile de caldura sunt asociate cu tulburari de somn. Cele diurne sunt favorizate de emotii, modificari ale temperaturii mediului ambiant sau de participarea la conferinte sau reuniuni. Ele sunt insotite de oprirea temporara a ciclului menstrual si dispar odata cu reaparitia ciclului menstrual.
In postmenopauza bufeurile de caldura pot sa nu se manifeste decat pe parcursul catorva luni pe an, dar pot persista timp indelungat. Este de mentionat ca acestea nu trebuie confundate cu cele care survin dupa o emotie puternica sau dupa consumul de alcool, dupa o masa copioasa, acestea fiind bufeuri de natura vasomotorie care nu survin niciodata noaptea, nu cresc in intensitate in perioada menopauzei si nu se insotesc de transpiratii abundente.
Transpiratiile pot surveni pe tot parcursul zilei sau noaptea, apar cu cateva minute inaintea bufeurilor de caldura, dar pot sa apara si izolat. Transpiratiile nocturne sunt la fel de tipice ca si bufeurile de caldura in perioada menopauzei. Ele dispar destul de rapid printr-un tratament bine adaptat.
Dupa un an de la inceperea tratamentului substitutiv hormonal, aceste simptome sunt prezente in procent de 80%, iar dupa 5-10 ani de tratament, se reduc la 25-45% din cazuri. In perimenopauza, sunt prezente episoade zilnice de manifestari vasomotorii.
Dintre factorii declansatori ai bufeurilor de caldura mentionam: stresul, consumul de alcool, caldura excesiva a mediului ambiant.

Alte manifestari ale menopauzei

 • tulburari neuropsihice: depresie, insomnie, astenie fizica, nervozitate, tulburari de memorie/ pierderea memoriei, anxietate marcata, senzatia de "lipsa de aer";
 • scaderea libidoului (poate fi corelata mai mult cu factori psihici decat cu factori hormonali);
 • semne cutanate de hiperandrogenism: dermatita seboreica a fetei, alopecie, hirsutism predominant la mustati si in regiunea mentoniera;
 • dureri articulare difuze a caror patogenie nu este cunoscuta;
 • vergeturi (datorate tulburarilor de hidratare a pielii si pierderii elasticitatii tegumentare);
 • crestere in greutate (in medie 3-10 kg);
 • tulburari gastrointestinale nespecifice (de exemplu diaree);
 • palpitatii;
 • modificari urinare;
 • senzatie de oboseala;
 • dificultati de concentrare;
 • senzatie de frig;
 • crampe musculare;
 • modificari ale vocii;
 • vertij.

Tabelul 1.

Simptomele menopauzei

bufeuri de caldura
67%
stari depresive
38,5%
transpiratii excesive
31%
insomnii
26%
atrofie vaginala
20%
oboseala/fatigabilitate
18,5%
cefalee
11%
modificari ale greutatii corporale
7%
modificari gonadale
6,5%
modificari tegumentare
6%
dureri precordiale
5,5%
dureri articulare
68%
modificari ale somnului
48%
palpitatii
52%
mastodinii
12%
incontinenta urinara
18%
prurit vulvar
24%

Simptomatologia postmenopauzei este reprezentata de:

 • oprirea ciclului menstrual;
 • modificari hormonale;
 • bufeurile de caldura cu durata mai mare noaptea;
 • instabilitate emotionala;
 • tahicardie;
 • astenie fizica marcata
Last Updated ( Sunday, 29 July 2007 )
 
< Prev   Next >
designed by pixelthemes.com
 
best-top